Yritysten suhdannenäkymät heikot
Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen yritysten suhdannenäkymät heikkenivät lokakuussa. Odotukset olivat kääntyneet pitkästä aikaa positiivisiksi edellisellä vuosineljänneksellä (saldoluku 7), mutta loppuvuonna näkymät ovat jälleen synkistyneet. Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen yritysten suhdannenäkymät ovat hienoisesti koko maan keskiarvoa myönteisemmät. Suhdannenäkymiä synkistää heikko kysyntä: 58 % yrityksistä nimeää sen kasvun esteeksi ja ammattitaitoisesta työvoimasta pulaa on 9 %:lla vastanneista yrityksestä. Henkilöstöön odotetaan vähennyksiä lähitulevaisuudessa.
Koko maan teollisuusyritysten suhdannenäkymät ovat melko epävarmat: saldoluku -5. Yli puolet vastaajista nimeää edelleen riittämättömän kysynnän esteeksi tuotannon kasvulle. Yritysten kannattavuus on yhä heikkoa normaalioloihin nähden, mutta odotukset ovat aiempaa myönteisemmät. Teollisuusyritysten henkilökuntaodotus tulevalle kolmelle kuukaudelle on hienoisesti negatiivinen, mikä tarkoittaa, että vähennyksiä henkilöstöön saattaa olla luvassa.
Koko maassa rakennusyritysten suhdanneodotukset olivat lokakuussa edelleen heikot, vaikka tilanne näytti viime kvartaalin perusteella jo kääntyvän parempaan suuntaan: saldoluku -24. Alan yritysten tuotanto vähenee ja henkilöstö supistuu. Riittämätön kysyntä on este kasvulle 71 %:lla yrityksistä ja 16 %:lla alan yrityksistä on rahoitusvaikeuksia. Myyntihinnat ovat vajonneet pitkään, eikä kyselyiden perusteella käännettä parempaan ole lähitulevaisuudessa odotettavissa.
Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen yritysten suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli lokakuussa yhä negatiivinen: saldoluku -54, kun saldoluku oli heinäkuussa -52. Koko maan teollisuusyritysten suhdannetilanne on heikko: saldoluku -45. Koko maan rakennusyritysten suhdannetilannearviot ovat tätäkin heikommat: saldoluku -60.
Suhdannenäkymät ja tämänhetkinen suhdannetilanne perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton Suhdannebarometriin, joka on osa Euroopan komission suhdannekyselyjärjestelmää. Suhdannetiedusteluilla selvitetään yritysjohdon näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta sekä lähitulevaisuutta koskevia odotuksia. Teollisuudessa yrityskohtaiset vastaukset on painotettu vastaajayrityksen liikevaihdolla ja palveluissa henkilökunnan määrällä. Toimialoittaiset vastaukset esitetään julkaisussa useimmiten ns. saldolukuina. Saldoluku on positiivista kehitystä kuvanneiden osuus vähennettynä negatiivista kehitystä kuvanneiden osuudella. Jos esimerkiksi 30 % vastaajista (painotettuna) on vastannut tuotantonsa kasvaneen, 50 % pysyneen ennallaan ja 20 % vähentyneen, saldoluku on 30 – 20 eli +10.