Eurooppa-vertailu
| 16.12.2024
Helsingin Seudun Suunnat

Ukrainalaiset Euroopassa

Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Ukrainan ulkopuolisiin Euroopan maihin on paennut jo miljoonia ukrainalaisia. Tilapäinen suojelu mahdollistaa ukrainalaisten oleskelun EU-maissa maaliskuulle 2026 saakka turvapaikan hakua kevyemmällä prosessilla. Tällä hetkellä yleisimmät syyt lähtömuutolle Ukrainasta liittyvät huoliin turvallisuudesta ja energiantilanteesta. Kolmanneksi merkittäväksi syyksi on noussut asumiseen liittyvät ongelmat.

Oheisessa kartassa kuvataan tilapäistä suojelua saavia Euroopassa. Tilapäistä suojelua voivat saada ukrainan kansalaiset, jotka eivät voi palata kotimaahansa Venäjän 24.2.2022 aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Kartasta voi tarkastella tilapäistä suojelun päätöksen saaneiden määrää eri Euroopan valtioissa eri ajankohtina – vuosien 2022 ja 2023 lopussa sekä vuoden 2024 syyskuun lopussa.

Tilapäisen suojelun asemassa olevia ukrainalaisia oli vuoden 2024 syyskuun lopussa Euroopassa 4,3 miljoonaa. EU-maissa näistä henkilöistä oleskeli 4,2 miljoonaa. Lukumäärällisesti eniten tilapäistä suojelua saavia oli Saksassa (1,1 miljoonaa) ja Puolassa (1,0 miljoonaa). Pienin joukko sotaa paenneita ukrainalaisia oli syyskuun lopussa Maltalla, Luxemburgissa ja Kyproksella.

Väestömäärään suhteutettuna 1 000 asukasta kohden tilapäistä suojelua saavia oli vuoden 2024 syyskuun lopussa eniten Tšekissä (34,7), Liettuassa (28,1) ja Puolassa (26,8), ja vähiten Italiassa (2,8) ja Kreikassa (3,1). Ranskan tiedoista puuttuu alaikäisten tietoja, jonka vuoksi Ranskaan paenneiden ukrainalaisten lukumäärä on todellisuudessa suurempi kuin kartalla on esitetty.

Suomessa myönnettyjä tilapäisen suojelun päätöksiä oli voimassa syyskuun 2024 lopussa hieman yli 67 000 (12 henkilöä 1 000 asukasta kohden). Todellisuudessa ukrainalaisten tämänhetkinen määrä Suomessa on pienempi, sillä osan arvioidaan palanneen takaisin Ukrainaan tai siirtyneen muualle EU-alueelle.

Ukrainalaiset Euroopassa iän ja sukupuolen mukaan

Syyskuun 2024 loppuun mennessä Eurooppaan paenneista ukrainalaisista 60,5 prosenttia oli naisia ja 39,5 prosenttia miehiä. Alle 18-vuotiaita ukrainalaisista tyttöjä ja poikia oli lähes yhtä paljon (yhteensä kolmannes paenneista). Yli 18-vuotiaiden osalta naisten osuus oli miehiä suurempi. Neljännes tilapäistä suojelua saavista ukrainalaisista oli 35–64-vuotiaita naisia. Eurooppaan paenneista ukrainalaisista yli 64-vuotiaita oli syyskuun lopulla ainoastaan kuusi prosenttia.

Euroopan unionin neuvoston kesäkuun 2024 päätöksellä tilapäistä suojelua sotaa pakeneville ukrainalaisille jatketaan 4.3.2026 asti. Tähän määräpäivään saakka kaikki EU-maat ovat velvollisia myöntämään tilapäistä suojelua EU:n päätöksessä määrätylle ryhmälle. Myös EU:n ulkopuoliset valtiot Sveitsi, Norja, Islanti ja Liechtenstein tarjoavat tilapäistä suojelua ukrainalaisille. Tilapäisen suojelun päätös mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota kevyemmällä prosessilla verrattuna siihen, mitä turvapaikan hakeminen ja myöntäminen vaatisi. Tilapäistä suojelua saavilla on oikeus käyttää vastaanottokeskuksen palveluita ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan vastaanottorahalla. Kunnilla on velvollisuus järjestää esi- ja perusopetusta oppivelvollisuusikäisille.

Lähteet:

Eurostat Database. 2024. Verkkosivu.
Maahanmuuttovirasto. 2024. Tilapäinen suojelu. Verkkosivu.
Sisäministeriö. 2024. Tilapäinen suojelu sotaa pakeneville ukrainalaisille jatkuu. Verkkosivu.
UNHCR - the UN Refugee Agency. 2024. Ukraine Flash update # 75. Verkkosivu.